Streekproduct - Honing van Smakt

In ons ambachtelijk pannenkoekenrestaurant ’t Genot werken wij in de keuken met producten uit onze eigen streek. De honing die we gebruiken bijvoorbeeld, komt van een imker uit Smakt. Hij heeft meer dan twintig bijenkasten waaruit hij de honing kan winnen. Al sinds mensenheugenis gebruikt men honing als voedingsmiddel, het is een natuurproduct van eerste orde.

Bezige bijen zorgen voor heerlijke honing

Wist u dat bijen voor het verzamelen van één kilogram honing een afstand afleggen van tachtigduizend kilometer? Bijen zuigen nectar op uit bloemen. Nectar is een dunne suikeroplossing die bloemen afscheiden, de honingbij maakt honing van de suikers uit de nectar. Een bijenvolk verzamelt per jaar tachtig tot honderdtwintig kilogram nectar voor direct gebruik en wintervoorraad. Bijen verzamelen tot drie kilometer afstand van de kast nectar en stuifmeel. Onze imker zaait speciaal voor zijn bijen bloemen op zijn erf. Als er voldoende honing is opgeslagen door de bijen, oogst de imker deze. De hoeveelheid honingoogst hangt sterk af van het gebied waar het volk staat. Hoe meer nectar in de buurt, hoe meer honing.

Honing, het vloeibare goud

Elk soort honing, in de volksmond ook wel het vloeibare goud genoemd, heeft een eigen smaak, kleur en geur. De soort bloemen waar de bij de nectar vandaan haalt is van grote invloed. Als er een grote hoeveelheid nectar te halen is van één soort maken de bijeen specifieke honingsoorten, zoals klaverhoning of rozenhoning. Ook het seizoen is van invloed op hoe honing eruitziet, ruikt en smaakt.

Imker zijn; nuttig en leuk

“Imker zijn is een nuttige hobby. Bijen nemen immers tachtig procent van de bestuiving voor hun rekening,” vertelt onze imker. “Daarnaast is het leuk om de kennis die ik heb betreft bijen door te geven aan anderen. Er zit een risico aan dat je gestoken kunt worden. Ik werk altijd zonder speciaal pak. Heel af en toe word ik wel gestoken, maar dat vind ik niet zo erg. Het is vooral erg leuk om imker te zijn.”

Gerechten waarin dit streekproduct wordt verwerkt bij 't Genot

De volle, rijke en natuurlijke smaak van deze honing, combineert goed met enkele van onze zoete, maar ook hartigepannenkoeken. Waarin tevens gebruik van een streekproduct: "Meel van de zuidmolen". Onze chef varieert graag deze honing ook in zijn bijzondere combinatie salades, door deze te combineren met bijvoorbeeld de courgette en/of een volle geitenkaas. Een ijzersterke en rijke combinatie is ook hooning van Smakt, samen met de smaak van een knapperige verse gebrande noot. Kortom er is variatie en keuze genoeg. Bent u benieuwd naar onze volledige menukaart?

Naar de menukaart

DEEL DIT BERICHT OP:

Naar het overzicht

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang informatie over acties, culinair genot, evenementen en ons.

Contact

T. 0478 - 63 16 69 | contact

U kunt uw bestellingen doorgeven via Whatsapp of telefonisch op telefoonnummer: 0620275263

 

Reserveren
Reserveer