Keukenblog: Huisgemaakt appelgebak.

 

2e Blog vanuit de keuken. 10 Maart 2017.

Een hele goede middag. Vandaag schrijf ik mijn tweede blog en graag zou ik het met jullie hebben over onze huisgemaakte appeltaart.


In de zomer komen fietsers uit de hele regio speciaal voor ons huisgemaakt appelgebak naar pannenkoekenrestaurant 't Genot. Na een aantal kilometers fietsen langs dorpen zoals Maashees en Holthees of vanuit Gennep via boxmeer door de Maasheggen naar Vierlingsbeek hebben de fietsers trek in een lekker stukje gebak.

In tegenstelling tot veel andere restaurants bereiden de koks van Pannenkoekenrestaurant 't Genot de appeltaart nog zelf en op ambachtelijke wijze.

Voor ons appelgebak gebruiken we Jona Gold (80/85) appels. En onze appeltaart mix komt van de molenaar uit Groesbeek de"Zuidmolen".

Bij 't Genot maken we het appelgebak in zogeheten bakplaten. Uit 1 bakplaat halen we ongeveer 30 stukken appelgebak. En per keer bakken we 2 platen.

Voor 2 platen appelgebak gebruik ik:
  • 2 x Beslag kom
  • Garde
  • Appelschiller
  • Bakpapier
  • 2 Bakplaten van 4 cm diep
  • Steelpan om boter in te smelten
  • 3 Kilo appeltaartmix
  • 1 Kilo roomboter
  • 1 Kist appels
  • Kaneelpoeder

 

Ik begin met het invetten van de bakplaten. Dan doe ik er bakpapier overheen, dit doe ik zodat ik het bakpapier mooi in de plaat kan vormen en zodat deze blijft plakken.


Tegelijker tijd zet ik mijn steelpannetje op het vuur om 1 kilo boter te smelten. Ik doe 3 kilo appeltaart mix in een beslag kom en gooi daar de gesmolten boter bij. Dit mengsel kneed ik met mijn handen tot een stevige massa.


De helft van het mengsel gebruik ik als bodem van de appeltaart, de andere helft gebruik ik om straks als broken over de appels te verdelen.
Ik verdeel de helft van het mengsel over de 2 bakplaten en duw het stevig aan zodat er een bodem ontstaat.


Nu de bodem klaar is begin ik pas met het schillen van de appels, zodat de bodem al een beetje kan stijven.
Als ik alle appels heb geschilt strooi ik de kaneel poeder eroverheen, en meng het kaneelpoeder goed met de appels. Vervolgens verdeel ik de appels over de 2 bakplaten en verdeel ze evenredig over de bakplaat.


Nu strooien we de andere helft van de appeltaartmix in gove brokken over de appels heen. Als we dit weer goed verdeeld hebben schuiven we de platen 45 min de oven in op een temperatuur van 180 graden.

PS. Als de appeltaart na 45 min klaar is laat de taart 15 minuutjes rusten en dan is de taart op zijn lekkerst.

Bart Goossens (eigenaar)

DEEL DIT BERICHT OP:

Naar het overzicht

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang informatie over acties, culinair genot, evenementen en ons.

Contact

T. 0478 - 63 16 69 | reserveer direct

Spoorstraat 49 Vierlingsbeek
7 dagen per week v.a. 10.00 uur geopend.

Reserveren
Reserveer